Naudingos bakterijos maisto produktuose
Ne visos bakterijos sukelia ligas. Kai kurios jų naudingos ir teigiamai atsiliepia mūsų sveikatai.
Tie pageidautini mikroorganizmai būtini, kad organizmas gerai funkcionuotų. Virškinamajame trakte yra bakterijų, svarbių mūsų sveikatai ir net gyvybei. Jos dalyvauja skaldant nuodingas medžiagas, taip pat gaminant kai kuriuos vitaminus (pvz. B grupės), riboja kenksmingo cholesterolio įsavinimą, aktyvina daugelio vaistų veikimą bei stiprina atsparumą infekcijoms.
Daugelis mikroorganizmų išskiria vadinamuosius bakteriocitus, kurie turi savybių, naikinančių kitų, nepageidautinų bakterijų dauginimąsi. Todėl labai svarbu, kad mūsų organizmas jų gautų dideliais kiekiais, ypač kai sergame.
Piene, kefyre, jogurte ir fermentiniuose sūriuose yra naudingų pieno rūgšties bakterijų. Jos dalyvauja virškinimo procesuose, saugo nuo vidurių užkietėjimo, taip pat valo mūsų organizmą. Be to, padeda geriau įsavinti visus mitybos elementus.
Naudingi produktai